Синдикатите плашат: Пуснете втория блок на ТЕЦ „Бобов дол” или стачка

17256
Синдикатите плашат: Пуснете втория блок на ТЕЦ „Бобов дол” или стачка
За нас няма обяснение, защо се пускат в работа четири блока студен резерв в ТЕЦ–Варна, сочат от движението

Синдикатите настояха за пускането на спрения втория блок на ТЕЦ „Бобов дол” и изразиха готовност за започване на протестни действия, ако това не се случи. Това се посичва в писмо адресирано до премиера Бойко Борисов и до министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на околната среда и водите Нона Караджова и на труда и социалната политика Тотю Младенов.

„Органите на ръководствата на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ, СМФ „Подкрепа” и членовете на синдикалните организации от Мина „Въглегодобив Бобов дол”, „Пирин Ораново”, Мини „Открит въгледобив” – Перник, Мина „Станянци”, Мина „Бели брег” и Мина „Чукурово” са силно притеснени от спирането и на втория блок на ТЕЦ „Бобов дол”, пише в писмото.

Износът на електроенергия спира от 01.00 часа на 10 февруари

Износът на електроенергия спира от 01.00 часа на 10 февруари във връзка с продължаващата тежка зимна обстановка в страната, със заповед...

Според синдикатите, с това си действие Министерството на околната среда и водите изкарва на улицата, в тежка криза и студена зима, над 5 000 миньори и енергетици и обрича на съкращения още 50–60 хиляди души, заети в сфери, обслужващи производството на ТЕЦ-а.

„За нас няма обяснение, защо се пускат в работа четири блока студен резерв в ТЕЦ–Варна и се внасят скъпи въглища от Украйна, Русия и Виетнам, създават се работни места за други държави и се създава изкуствено безработица в България”, заявяват синдикатите.

Те настояват незабавно да се пусне в експлоатация спрения блок още повече, че новата сероочистна инсталация ще бъде пусната в работа на 31 март 2012 г.: „При тази ситуация няма да има съкращения, няма да има семейни и човешки трагедии в този беден край”.

„В противен случай ние като синдикати заявяваме, че ще направим всичко възможно да защитим хляба на миньорите и енергетиците. Ако не се изпълни нашето искане, започваме процедура на ефективни стачни действия”, се казва в края на писмото.

Скокът на тока заради "зелена енергия" с не повече от 3-5%

Крайната цена на електроенергията за потребителите няма да се повиши с повече от 3 до 5 процента заради фактора "зелена енергия". Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика