БХК: Насилието над родилките в българските болници продължава

25845
БХК: Насилието над родилките в българските болници продължава
Бременността и раждането продължават да са непрекъснат компромис с правата на много жени и благополучието на техните деца, изтъкнаха от Българския хелзинкски комитет

Има нужда от спешни реформи и изцяло нов тип грижа за бременната и раждащата жена. За това настояха от Българския хелзинкски комитет, Асоциацията на българските дули и сдружение "Естествено" в навечерието на Международния ден на жената, по време на специална пресконференция в София, съобщиха от БХК.

Бременността и раждането продължават да са непрекъснат компромис с правата на много жени и благополучието на техните деца, изтъкнаха организаторите. Сред проблемите те откроиха: Грубото отношение и език преди, по време и след раждането, незачитането на желанията на родилката, са стандартна практика в повечето български болници. - В общия случай на родилката не се дава правото да избере как и с кого да роди.

Българските болници масово нарушават правото на информирано съгласие на родилките - в повечето случаи процедурите са само изброени, не се дава информация кога и защо се налагат, какви рискове крият и какви са алтернативите им, и често документът се подписва под натиска на персонала. Рутинното разделяне на родилката и бебето й в болничната среда не е медицински обосновано и нарушава правата на жената. Медицинските изследвания систематично показват, че най-доброто място за едно бебе след раждането е в ръцете на майка му, най-добре в близък телесен контакт с нея. Корупцията в системата резултира в това, че жени, които не са си платили, не получават същото ниво на грижа като останалите, и заради това често получават усложнения, които могат да костват живота им или живота на бебетата им. "Има нужда от изцяло нов модел на грижа. Той има за фокус бременната и раждащата жена, която става център на пренаталната и перинатална грижа, за разлика от досегашния модел, в който водеща роля заема лекарят", каза Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено". Тя посочи, че този работещ модел на медицинска грижа за бременната и раждащата жена, наречен woman-centered maternity care, се прилага в много страни от Европа, Северна и Южна Америка.

Новият модел грижа изхожда от разбирането, че всяка жена има правото да бъде информирана за ползите, рисковете и алтернативите на всяка интервенция, да откаже интервенция, да очаква най-високото ниво здравна грижа, да участва активно в избора си как да роди, да има такъв избор, да не бъде обиждана и унижавана с думи или действия, да не бъде връзвана, да бъде придружена от всеки, с когото желае да роди, да не бъде разделяна от бебето си след раждането. Това са нейни права, гарантирани от национални и международни закони.

"Акушерката трябва да бъде овластена да заеме водеща роля в следенето на бременността и при воденето на нормално раждане. Трябва да се насърчи академичността в професията акушерка. Страните с най-добри показатели по майчина и неонатална грижа и с най-нисък процент майчина и неонатална смъртност практикуват т.нар. акушерски модел на грижа, при който акушерката е главното обгрижващо лице при нормални бременност и раждане", заяви Йоана Станчева, председател на Асоциацията на българските дули;

В Англия този вид грижа се осъществява в акушерски отделения и самостоятелни акушерски екипи в болнична и извънболнична среда. Законът съзнава, че този вид здравна грижа е безопасна, качествена и финансово приемлива за тяхната здравна система. Бременните и раждащите жени се радват на богат избор как, къде и с кого да родят. В Холандия женската консултация и огромен процент от нискорисковите бременности се водят в извънболнична среда. "Нужно е да се създаде пространство, където да се практикува този вид грижа и да има подходящо обучени медицински лица. Принципите на поставянето на благополучието на жената в центъра на грижата трябва навлязат в обучението и бъдещата практика на медицинските лица", казаха още организаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com