Сахара ни докара жълтеникаво-кафяв дъжд

18378
Сахара ни докара жълтеникаво-кафяв дъжд
Явлението се наблюдава в няколко района от страната

Жълтеникаво-кафяв дъжд вали в някои райони от страната.

Дъждовните капки са примесени с пустинен прах, който идва от Сахара заради средиземноморския циклон, достигнал до нашата страна. Жълтеникаво-кафяв дъжд вали в Благоевградско, Смолян и Широка лъка.

След пороя през нощта, тази сутрин множество населени места осъмнаха оцветени в кафяво. Автомобилите и сградите са покрити с плътен слой от фини прахови частици в тъмнокафяв цвят. Гражданите, отиващи пеша на работа, също са с изцапани от цветния дъжд якета.

Оранжев и жълт код в почти цяла България

Оранжев код е обявен в 7 области на Централна България за 18 април заради обилни валежи от дъжд и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ...

Пред автомивките пък се извиха опашки, за да могат гражданите да почистят автомобилите си. Метеорологът от станцията на Рожен Минчо Хаджиев потвърди, че става дума за дъжд, примесен с пясък от пустинята. Причината за явлението е силен вятър в Северна Африка, който е вдигнал в атмосферата фини прахови частици, които са докарани от въздушните маси над Родопите. Падналият дъжд пък е свалил частиците на земята и затова се наблюдава цветен дъжд. По думите му няма опасност за здравето на хората. Явлението е станало обичайно за Родопите в последните години, добави Хаджиев и припомни, че преди две години в Родопите по същата причина е паднал жълт сняг. Атмосферата на Смолян все още е запрашена, като пустинният прах се наблюдава като мъгла.

Редактор: Ивайло Кючуков

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com