Испания на ръба - рекордна безработица и понижен рейтинг

6533
Испания на ръба - рекордна безработица и понижен рейтинг
Въпреки мерките за икономии, регионите продължават да имат проблеми с дефицита

Безработицата в Испания е достигнала 24,44% в края на месец март. Това е най-високо ниво от началото на събирането на статистическите данни през 1996 година.

Според данните на Националния статистически институт броят на безработните в Испания е достигал 5 639 500 души. През първото тримесечие на 2012 година четвъртата най-голяма икономика в еврозоната отново изпадна в рецесия.

Испания отново в рецесия

Икономиката на Испания е изпаднала в рецесия през първото тримесечие на 2012 година, предаде АФП. По данни на Централната банка на Исп...

През първите три месеца на текущата година са били изгубени 365 900 работни места.

По-рано тази седмица Централната банка на Испания предупреди за влошаване на ситуацията на пазара на труда, след като икономиката отново е в рецесия.

През първото тримесечие БВП на страната се сви с 0,4% след спад от 0,3% през последните три месеца на 2011 година.

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” засили натиска върху Мадрид. Агенцията понижи кредитния рейтинг на Испания и предупреди за изостряне на кризата.

В четвъртък „Стандарт енд Пуърс” понижи испанския рейтинг с две степени. Според агенцията икономическите проблеми на страната още повече ще се задълбочат.

Вниманието на Европа се насочва към Испания

Икономическите експерти, които следят ситуацията в Испания, не знаят колко средства ще бъдат нужни и точно кога, но са почти сигурни, ...

„Стандарт енд Пуърс” обясниха решението си да понижат рейтинга на Испания от „А” до „ВВВ+” с нуждата испанските банки да получат по-голяма подкрепа от правителството.

По-рано тази седмица МВФ призова Испания да продължи с банковите реформи, имащи за цел стабилизиране на проблемния финансов сектор на страната. Инспектори на МВФ заключиха, че Испания има нужда да „продължи и да задълбочи още стратегията за реформи във финансовия сектор, за да се справи с оставащите уязвими места”.

Премиерът на Испания Мариано Рахой защити своя консервативен колега Ангела Меркел за нейното желание за интензивни мерки за съкращение на разходите. Рахой посочи, че тази политика не е само на германския канцлер, но обща европейска позиция. Междувременно председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че ще свика специална неформална среща на европейските лидери, на която да бъдат одобрени мерки за стимулиране на икономическия ръст. Срещата ще се състои на 28-29 юни.

Въпреки мерките за икономии в Испания, регионите продължават да имат проблеми с дефицита. Регионалното правителство на Каталония направи съкращения на бюджетните разходи с 1,5 милиарда евро, но така и не успя да ограничи своите харчове. За първите два месеца на годината правителството на Артур Мас е похарчило около 3,19 милиарда евро – увеличение от 21,8% в сравнение със същия период на миналата година. Разходите за здравеопазване са се увеличили с цели 58,8%.

 

Юнкер: Испания не се нуждае от външна помощ

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер съобщи, че Испания не се нуждае от външна помощ за публичните си финанси, предаде БГНЕС. "...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com