Зелените обявиха политика на ГЕРБ в "Козлодуй" за неадекватна

8661
Зелените обявиха политика на ГЕРБ в "Козлодуй" за неадекватна
От партията били изключително разтревожени

Изключително сме разтревожени от напълно неадекватната кадрова политика на българското правителство в АЕЦ „Козлодуй". Това заявиха в декларация от Зелена партия във връзка с кадровите рокади в ядрената централа. Според тях управлението на АЕЦ е тясно специализирана, високо отговорна дейност, която изисква висок професионализъм и са абсолютно недопустими каквито и да е политически назначения. Нека да напомним, че една от причините за аварията в АЕЦ Чернобил бе вследствие управлението на централата от директор топлотехник, невеж в ядрената енергетика, при експеримент за увеличаване на мощта на централата.

Без да се съобразява с елементарните изисквания за управление и безопасност на такъв сложен и отговорен обект като АЕЦ Козлодуй, на 7 май, на заседание на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (структура, която е държавна собственост) е освободен изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй - Александър Николов. Няма никакви обяснения за неговото освобождаване. Александър Николов е завършил специалност "Топло и ядрена енергетика", има множество допълнителни международни квалификации, а също така и курс по "Експлоатация на АЕЦ - надеждност и безопасност" в Чикаго, САЩ. Целият му трудов стаж е в АЕЦ „Козлодуй".

На мястото на освободения Александър Николов е назначен досегашният заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов. Последният е завършил машиностроене и двигатели с вътрешно горене и е специализирал "Политически мениджмънт" в Нов български университет. Преди да стане депутат и зам.- председател на парламентарната група на ГЕРБ, а след това и зам.-министър за около месец, Валентин Николов е притежавал фирмата "Макрон", която се е занимавала с доставки на храна за детските градини в София. Аргументът за неговото назначаване  е" да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата".

Зелената партия счита, че от всички безотговорни кадрови решения на настоящето правителство това е най-абсурдното. Под заплаха са поставени здравето и животът на българския народ!

АЕЦ „Козлодуй" не е фонд „Земеделие", където политическите назначения на неграмотни хора водят само до поредното източване на обществени средства!
Зелената партия настоява българското правителство незабавно да коригира своята кадрова политика в областта на ядрената енергетика!

Зелената партия като член-учредител на Европейската зелена партия, ще внесе на предстоящото (11-13 май т.г.) заседание в Копенхаген предложение за позицията на Европейската зелена партия, относно безотговорната кадрова политика на българското правителство по отношение на АЕЦ „Козлодуй".

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика